Endüstriyel alanlarda çok tercih edilen köpüklü söndürme sistemleri, söndürme maddesi olarak bir takım kimyasal bileşenlerin kullanmaktadır. Standart bir basınç sistemiyle yangına müdahale için bekletilen köpüklü söndürme sistemleri, bildik klasik yangın tüpleri içerisinde veya daha gelişmiş otomatik sistemler içerisinde yer alabilmektedir. Çeşitli kimyasal maddelerin kullanıldığı sanayi tesislerinde veya yakıt depolarında köpüklü söndürme sistemleri on numara işleve sahiptir.Kimyasalların üretim için kullanıldığı laboratuarlar ve atölyelerde hangi köpük türünün seçileceği tamamen o mekanda bulunan ve kullanılan kimyasal maddelerin içeriğine göre belirlenmektedir. Alkol türevleri kullanılarak yapılan üretim veya çalışmalarda kullanılacak köpük türü alkolde çözülmeyen ve söndürücü etkisini kaybetmeyen köpük türü olmalıdır. Protein bazlı, sentetik bazlı veya film oluşturucu köpüklü söndürme sistemleri de diğer alanlarda kullanılan türlerdir.Ateş üzerine püskürtülen köpükler alevlerin üstünü örterek yangını söndürmekte, altta kalan maddelerin yeniden tutuşmasını önlemek adına örtü görevini gerçekleştirerek hava ile teması kesmektedir. Köpüklü sprinkler, köpüklü yangın dolapları, tank söndürme sistemi, köpüklü monitör sistemi, köpük jeneratörü gibi türlerle yangına müdahale etmektedir. El ile müdahalenin zor olduğu yoğun ve büyük çalışma alanlarında otomatik köpüklü söndürme sistemlerinin kullanılması daha iyi olmaktadır.
Köpüklü Yangın Söndürme Tüpü Özellikleri
Yangın riski orta ve yüksek olan yerlerde tüm personelin bilmek zorunda olduğu şeylerden biri de köpüklü yangın söndürme tüpü özellikleridir. Zira kullanmak için yangın tüpünü tanımak ve her yönüyle bilmek gerekir. Diğer yangın tüpleri gibi basınç altında bekleyen kimyasallardan oluşan köpüklü yangın söndürme tüpleri, kolay bir müdahale ile çalışmakta ve yangına püskürtülmektedir.
Kullanılacağı yerin ve malzemelerin özelliğine göre değişebilen köpüklü yangın söndürme tüpü özelliklerinden ilki genel basınç altında olduğunun bilinmesidir. 50 kg ağırlığında mevcut bulunan yangın tüpleri olduğu gibi daha kolay taşınabilen ve daha küçük alanları koruyan 12 kg ve 6 kg’lık türleri de mevcuttur.
Sacların kaynak yapılarak hazır hale getirildiği ve Türk Standartları Enstitüsü’nün belirlemiş olduğu standartlara uygun olarak oluşturulan ve doldurulan yangın söndürme tüplerinin üzerinde basınç miktarını gösteren manometre bulunur. Firmamız olası kullanım durumlarında bu yangın tüplerini kullanacak kişilere basınç değerlerini okuma ve anlamlandırma eğitimi vermektedir. Zira bu tüpler kullanılmasa bile belirli bir zaman geçtikten sonra basıncı düşebilen ve bakım zamanının geldiğini bildiren tüplerdir. Normal basınç değeri 18 bar olarak bildirilmektedir.
Köpüklü Yangın Söndürme Sistemi Tasarımı
Üretim merkezlerinde hesap edilerek imal edilen köpüklü yangın söndürme sistemi tasarımı, standart ölçüler dışında kullanım alanlarının ölçülerine göre de değişmektedir. Manuel yangın söndürmeler için kullanılacak standartlar farklı iken büyü alanlardaki köpüklü yangın söndürme sistemi tasarımı daha farklı olmaktadır. Yangına neden olabilecek yakıt türleri veya kimyasal maddelerin yoğun olarak bulundurulduğu veya kullanıldığı yerlerde yangın söndürme sistemi her noktaya yetişebilecek şekilde hatasız olarak tasarlanmalıdır.
Alevlenmeyi algılayacak, ikaz sistemini hemen devreye sokacak, ilk müdahaleyi yapacak, yangını söndürecek ve yeterli soğutma işlemini gerçekleştirecek şekilde tasarlanan köpüklü yangın söndürme sistemleri, mallarınızı ve canınızı koruma konusunda en büyük güvenceniz olacaktır.
Köpüklü Söndürme Sistemi Nerelerde Kullanılır?
Tüm özelliklerinden bahsettiğimiz köpüklü söndürme sistemleri nerelerde kullanılır tam anlamıyla bilmek gerekir. Yoğun kimyasalların ve petrol türlerinin depolandığı, nakliye edildiği, bulundurulduğu ve kullanıldığı mekanlarda kullanılması bilimsel olarak uygun görülen bu sistemler en fazla hava alanlarında, depolarda, hangarlarda, yakıt yükleme ve boşaltma merkezlerinde, yanıcı-parlayıcı maddelerin depolandığı yerlerde, petrol rafinerilerinde, iskelelerde, tersanelerde, marinalarda kullanılmaktadır.
Bu alanların dışında, jet yakıtı, benzin, fuel oil, nafta, gazolin, ham petrol, polar solvent, eter, keton, alkol gibi maddelerin bulundurulduğu yerlerin hepsinde etkili şekilde söndürme yeteneğine sahiptir. Elektrik kaynaklı yangınlar haricinde yukarıda saydığımız tüm yangın türlerinde kullanılabilir.
Köpüklü Yangın Söndürme Sprinkleri
Küçük alanlarda başlayan ve manuel müdahalenin mümkün olduğu yangınlardan ziyade daha büyük alanlarda veya tesislerde meydana gelen yangınlara müdahale etmek için kullanılan köpüklü yangın söndürme sprinkleri, geniş bir alana nüfus ederek daha hızlı ve daha etkili bir söndürme sağlamaktadır.
Birçok yangın tüpünün bir arada bulunduğu bu otomatik sistemde tüm tüplerdeki köpüklerin aynı anda alevlerin üzerinde püskürtülmesini sağlayan köpüklü yangın söndürme sprinkleri, birçok firma tarafından tercih edilmektedir. Değerli kimyasalların bulunduğu sanayi tesisleri veya laboratuarlarda en fazla işe yarayacak sistem olan köpüklü söndürme sistemi yangına hızlı müdahale şansı sunarak yardımcı ekiplerin zamanında yetişmesi için vakit kazandırmaktadır.
köpüklü yangın söndürme tüpü, köpüklü
yangın söndürme sistemi, tasarımı köpüklü söndürme hesabı